EŞLEŞTİRME DÖNEMİ

Kanarya Eşlestirme Dönemleri Yapılması Gerekenler

Eşleştirme Dönemi Öncesi Damızlıklar Ne Zaman Seçilmelidir?



Damızlıklar,sonbahar ve kışa doğru seçilmelidir. Yer müsait ise, dişiler ve erkeklerin her biri ayrı ayrı odalarda bulunmalıdır. Birbirlerini sürekli işiten kuşlar zamanından evvel kızgınlığa girebilir. Kanaryalar genellikle yuva yapmaya Nisan ayında başlarlar, bölgelere göre değişen bu durum ısıtılarak kontrol edilebilir. Üreticilere göre en iyi yem ölmüş şalgam tohumu ve nijerdir, kenevir tohumu ile karıştırılarak verilmesi önerilir. Kuluçkalardaki yavruların hasar görmemesi için yavruya bırakılacak annenin tırnakları muhakkak kesilmelidir.

Eşleşme Olduğunda Hangi Tür Yiyecekler Vermeliyiz?



Eşleşme olduktan sonra veya eşleşmeye hazırlık olarak kafese marul türü yeşillik ve top yumurtanın dörtte bölünmüş bir dilimi kabuğuyla birlikte normal yeme ilave olarak verilmesi gerekir. Yumurtanın kabuğu ile verilmesinin nedeni dişinin kendi yumurtalarının kabuğu için ihtiyacı olan kireci almasını sağlamaktır.

Dişiye Yuva Yapmasında Yardımcı Olmak İçin Kafes İçine Neler Koymalıyız?

Dişiye yuva yapmasında yardımcı olmak için kafese içine keçe ile kaplanmış yuvalık ve lif özellikle kendir lifi, keçi kılı vs. takılmalıdır. Bunları Mağazalarımızda bulabilirsiniz.

Dişi Eşleştikten Kaç Gün Sonra Yumurtlar?



Dişi erkekle çiftleştikten sonra 5-6 gün sonra yumurtlar. Yukarıda bahsettiğim üzere erkek de eşleşmeye hazırsa yumurtalar döllenmiştir. Ama erkek isteksizse dişi kızgınlık yumurtası dediğimiz içi boş yumurta (cılk) yumurtlayabilir.

Dişi Kaç Yumurta Yumurtlar Ve Yavru Kaç Gün Sonra Yumurtadan Çıkar?



Bu yumurtaların sayısı 3 ile 7 arasında değişir. yumurtlamadan sonra eğer yumurta döllenmiş ise 13-14 gün sonra da yavru çıkar.

Kanaryanız Ne Zaman Tekrar Çiftleşebilir?
Dişi 10 gün kadar dinlenmelidir, bu zaman içinde onu tekrar çiftleşmek için hazırlamak çok önemlidir. Günde 1 kez banyo aldırılmalı ve özenle beslenmelidir, dişi bir yandan yavrularını beslerken bir yandan da yuvasını yapıp bitirecektir. Dişi tünekten tüneğe uçup kanatlarını kaldırarak hafif bir ses çıkarır ve erkeğini davet eder. İkinci kuluçka zamanında erkek kuş ilk yumurtadan 48 saat evvel çiftleşmesi yeterlidir. Yuvaya nikotin kokan ellerle dokunulmaması son derece önemlidir.

Dişi Yavruları Beslemezse Nasıl Beslemeliyiz?
Dişi normalde yavruları besler, eğer beslemezse top yumurta sarısından yapılan mama kibrit çöpü gibi bir çöp yardımıyla yavruya verilmelidir. ancak yavruyu beslemediğini düşünerek kanaryanın doğal yaşamına karışmak da gereksizdir.

Yavrular Kaç Gün Sonra Kendi Yer Ve Hangi Yiyecekleri Vermeliyiz?
Yavrular yumurtadan çıkınca 1-2 gün gözleri açılmaz, annesi 8-10 gün yuvadan hiç ayrılmaz. 30 gün kadar sonra anne, yavrularını kendi hallerine bırakır.Yavrular 35 gün sonra da kendi yemeye başlarlar.

Yavrular çıkmaya başladıktan sonrada kafese marul, elma, ekmek ve 1/4 yumurta ( yine kabuklu olarak) normal yiyeceklere ilave olarak verilmelidir. Bu dönemde çabuk bozulan yumurtanın sarısı yerine yüksek kaliteli hazır mamaların kullanımı çok daha besleyici ve zararsız olacaktır. Kanarya yavruları yaklaşık 20 günlükken uçarlar, 30 günlük olan yavru mama kırmaya başlar, Mama yanında kendir, bisküvi ve yulaf verilmelidir. Yeşillik en az miktarda verilmeli, verirken yıkayıp kuruttuktan sonra vermek gerekir. Aydınlık çok faydalıdır ve genç yavruların sabah erken saatte yedirilmesi çok daha iyidir.

Yavrulara bilezik takılması ve cinsiyet ayrımı ne zaman olur?
Kanaryaların bilezikleri üstünde şu bilgiler vardır; -bileziğin hangi dernek tarafından verildiği, -yetiştiriciyi simgeleyen sayılar, kanaryanın doğum tarihi, -yetiştiricinin kanarya için tespit ettiği numaradır. Bu şekilde kanaryanın soyunu takip etmek mümkün olabilir. Bilezikler yavrular 7 günlük olduklarında takılır, bu işlem oldukça dikkatli yapılmalıdır, kapalı metal bilezikler kullanılır,kullanılmalıdır. Ama açık plastik bileziklerde vardır.

Cinslerin ayrılma işlemine gelince en ideali erkek öter dişi ötmez ama bu ayrım için kanaryanın biraz büyümesi gerekir, ayrıca yavrularda erkekte dişide ders yapabilmektedir.buda cinsiyet hormonlarının henüz tam salgılanmamasından kaynaklanıyor. Bir başka ayırım renk, erkeklerin renkleri dişilerden her zaman bir ton daha parlak daha alımlı buda açık renkli kuşlarda bazen yanılgıyla sonuçlanabilir.

Birde göz alışkanlığı var; kuşların duruş biçimleri, davranışları, gözlerinin biçimine ve kloakasının biçimine bakarak anlaşılabiliyor, ergenliğe ulaştıktan sonra, üreme döneminde dişi ile erkek kloakasından ve ötüşünden rahatlıkla ayrılabilir.